Interactief muziekkussen


Interaction design

Toelichting

Dit interactief muziekkussen is het resultaat van mijn Master Thesis aan Malmö University. In “Exploring the potential of interactive textiles, a snoezelen inspired approach” onderzoek ik hoe het gebruik van interactieve stoffen (geïnspireerd door Snoezelen) de zintuigen van mensen met dementie kan prikkelen.

Dementie is iets wat mij persoonlijk raakt en wat ik graag wilde onderzoeken. Mijn passie is om technologie met de gezondheidszorg te combineren. Snoezelen is een methode dat bij mensen met dementie kan worden gebruikt om te prikkelen, tot rust te brengen of mensen juist tot leven te brengen. Echter blijken deze producten niet interactief; ze reageren niet op de gebruiker. Uit observaties bleek dat vooral zachte items de behoefte tot aanraking stimuleerden. Dit wilde ik graag interactief maken: een product dat niet alleen reageert op de gebruiker, maar één wordt met de gebruiker. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een interactief kussen met lichtjes en muziek. Het is niet enkel een muziekkussen, het is een activiteit op zichzelf geworden. Het is het communicatiemiddel tussen dochter en moeder, waarbij de moeder door dementie niet meer in staat is te spreken. Een ontroerend project.

Proces

Na het lezen van vele onderzoeken en papers over dementie en Snoezelen, maakte ik een eerste versie van een interactief kussen. Dit heb ik meegenomen naar een afdeling van De Wever, om te zien hoe mensen hierop reageerde en om te kijken of ik één of meerdere testpersonen kon vinden met wie ik mijn project kon uitvoeren.

Ik vond één mevrouw die meteen heel erg enthousiast werd van het kussen. Ze raakte alles aan, wilde alle items reorganiseren en ging zelfs aan de tafel staan om beter bij het kussen te kunnen. Samen met haar en haar familie heb ik het project uitgevoerd. Het proces was iteratief en gebaseerd op co-ontwerpen. Dat betekent dat elk testmoment weer tot nieuwe inzichten en tot nieuwe ontwerpen heeft geleid. Samen met de familie heb ik gekeken wat voor mevrouw het beste werkte en vooral ook wat niet werkte; wat er anders moest en wat er beter kon. Tussen de testmomenten door maakte ik een nieuwe iteratie: een nieuw ontwerp, nieuwe stof, nieuwe onderdelen en opnieuw programmeren. Samen met de familie ben ik tot zeer interessante inzichten gekomen en heeft dit uiteindelijk tot het interactief muziekkussen geleid, wat meer blijkt te zijn dan enkel een muziekkussen.


Bovenstaande slideshow laat de iteraties van het muziekkussen zien.

Hieronder volgen sfeerimpressies van het eindresultaat.

Afbeelding interactive textiles in dementia care interactive pillow
Afbeelding interactive textiles moeder en dochter
Afbeelding interactief muziekkussen samen ontdekken
Afbeelding interactief muziekkussen muziek maakt vrolijk
Afbeelding interactief muziekkussen zelf ontdekken

Afbeelding interactief muziekkussen electronicaDe electronica in het kussen die het afspelen van de muziek mogelijk maken. Ik maak gebruik van een RFID reader dat gekoppeld is aan een Arduino. Bij het scannen speelt elke tag zijn eigen liedje af via de gekoppelde speaker.