Interactive Parrot Playgrounds


Interaction Design

Toelichting

Interactive Parrot Playgrounds is het onderzoek van mijn eerste Master Thesis aan Malmö University. Toen ik op een avond observeerde hoe mijn papegaai in staat was om mijn mobiele telefoon te ‘besturen’ met zijn snavel, tong en poten, besloot ik dat ik dit verder moest onderzoeken. Mijn interesse in Animal-Computer Interaction was gewekt! In mijn eerste afstudeerproject wilde ik de mogelijkheden onderzoeken voor een interactieve speelplaats met touchscreens en fysieke objecten en mijn papegaai als gebruiker. Het doel van dit project is om het leven van mijn papegaai te verrijken; iets wat erg belangrijk is bij papegaaien in gevangenschap i.v.m. serieuze problemen zoals schreeuwen, veren plukken en zelfmutilatie. Ik wil graag benadrukken dat ik mijn papegaai tijdens dit onderzoek nooit heb gedwongen.

Proces

Observaties vormden de belangrijkste input voor mijn onderzoek. Het testen duurde 5 à maximaal 10 minuten per keer, met genoeg tijd tussendoor om te kroelen en te spelen. Er waren dagen bij dat we helemaal niet hebben getest, omdat mijn papegaai er geen zin in had en dat is prima! Allereerst onderzocht ik de mogelijkheden met een touchscreen, door het testen van voornamelijk spelletjes voor babies en katten.

Nadat ik wat basiskennis had verzameld over de interactiemogelijkheden en de voorkeuren van mijn papegaai, ontwikkelde ik drie verschillende prototypes gebaseerd op zijn wensen en behoeften. Deze drie prototypes heb ik over een periode van 2 weken getest. Hieronder een compilatievideo van deze fase.

Het project heeft niet een definitieve uitkomst. Mijn papegaai vond alle prototypes leuk en interessant, maar hij heeft duidelijk meer training nodig om te begrijpen dat er iets gebeurd wanneer hij op de oranje knop drukt. Niet geheel onbelangrijk: mijn papegaai was gedurende het project nog slechts een baby, wat natuurlijk ook de verloop van het project heeft bepaald.

Tot slot kan ik concluderen dat het zeker mogelijk is om een papegaai te verrijken met een interactieve speelplaats, voorzien van een touchscreen. Desalniettemin zijn de voorkeuren per papegaai (net als bij de mens) verschillend. Het is altijd belangrijk om de papegaai gedurende het proces in de gaten te houden en er zeker van te zijn dat alles goed met hem of haar gaat.

Afbeelding interactive parrot playground