Nalle's Magic Music Hoops


Interaction Design

Toelichting

Malmö Symfoniorkester (Het Malmö Symfonieorkest) vroeg ons om met een ontwerp te komen waardoor kinderen meer betrokken worden met klassieke muziek wanneer zij naar de Nalle concerten komen. Nalle is Zweeds voor teddybear en bij een Nalle concert is er een verteller met een teddybear op het podium die een interactief verhaal vertelt, ondersteunt door klassieke muziek. De kinderen mogen hun eigen knuffel meenemen naar het concert. Dit vormde de basis voor ons concept: Nalle’s Magic Music Hoops.

Proces

Voorafgaand aan het concept hebben wij 2 ‘participatory design’ workshops gehouden op een basisschool met kinderen in de leeftijd van onze doelgroep. Naar aanleiding van een eerste algemene workshop, bedachten wij 3 verschillende concepten. Aangezien de kinderen hun knuffel mee mogen nemen naar het concert, wilden wij weten hoe gehecht zij aan hun knuffel zijn. De workshops waren zeer vruchtbaar: wij hebben een hoop inzichten gekregen en veel van de kinderen geleerd.


 

Nalle’s Magic Music Hoops is een speelse interactieve installatie dat voor een muzikale beleving zorgt. De interactieve installatie bestaat uit 7 gekleurde hoepels; elke hoepel representeert zijn eigen instrument. De kinderen kunnen hun eigen knuffel door de ringen gooien om het geluid te activeren. Om het gehele orkest samen te horen spelen, moeten de kinderen samenwerken. Ze kunnen zowel vóór als na het concert spelen, omdat de installatie zich net voor de concertzaal bevindt.

Picture children and parents in front of the coloured hoops
Picture children in front of big loops
Picture girl looking at coloured hoops
Picture children throwing stuffed animals through hoops
Picture hoop with ultrasound sensor

 
De installatie is gemaakt met Arduino en ultrasound sensors. De ultrasound sensors detecteren of er iets door de hoepel wordt gegooid. Ze zijn gekoppeld aan Max/MSP om te bepalen wanneer een instrument moet starten. Om elke hoepel heen zit een LED strip. Wanneer de LED strip knippert is de hoepel klaar voor activatie. Gooit een kind een knuffel door de hoepel heen, dan licht de LED strip op en begint het instrument te spelen. Tussen de uitvoeringen door (er waren 3 concerten op één dag) hebben wij de installatie telkens verbeterd op basis van observaties. De installatie heeft voor zeer veel plezier en vermaak gezorgd zoals in het filmpje is te zien.